Uniek woonproject in het historische centrum van de stad Antwerpen

De Dams: van stadspaleis naar meisjesschool tot een uniek woonproject! 

Iedereen in Antwerpen kent De Dams nog als de traditionele meisjesschool met een strenge maar zeer degelijke opleiding. Talloze mensen zullen zich waarschijnlijk de typische uniformen herinneren waarin de vrouwelijke leerlingen gekleed gingen en zo mee het straatbeeld van deze locatie bepaalden. 

Beschrijving

een geschiedenis die alle eer verdient

Het nieuwbouwproject De Dams is een uniek woonconcept in het historische centrum van de stad. Het heeft een eigen private toegang tot de Meir en wordt gekenmerkt door historische gebouwen die in hun glorie worden hersteld.

Dit wordt gecombineerd met een moderne hedendaagse architectuur, een gemeenschappelijke tuin, groendaken, bringme boxen, ondergrondse parkeerplaatsen en bergingen. Deze energiezuinige appartementen zijn  voorzien op (milieuvriendelijke) stadsmobiliteit.

De historische godshuizen zullen gerenoveerd worden en omgevormd worden tot een unieke private woning met eigen tuin.

Overzicht

Slaapkamers
1 - 2 - 3 - 4 -
Locatie Antwerpen

Blok A - Pand Broetgans (glvl)

Pand Broetgans is waarschijnlijk één van de belangrijkste eye-catchers van het project De Dams. Als architecturaal baken vormt het de brug tussen het centraal gelegen Hotel Du Bois en de Cour D’Honneur. Deze combinatie vormde voor de architecten een creatieve uitdaging die hen motiveerden om een kwalitatief hoogstaande leefomgeving te creëren. 

Gelegen op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Cellebroederstraat zijn 34 nieuwbouwappartementen gerealiseerd. Er werden 5 verdiepingen gebouwd met op het gelijkvloers een bescheiden kantoorruimte. Met rechtstreekse toegang tot de mooie gemeenschappelijke binnentuin maar tevens met uitzichten op de Kathedraal en KBC-toren is dit een uithangbord voor de nieuwe manier van kwalitatieve stedelijke woonomgevingen te creëren. Combineer dit met de strenge isolatienormen die gehanteerd werden, de groendaken, mooie zonnige terrassen en de kwalitatieve afwerking en je begrijpt waarom dit gebouw een referentie is geworden voor veel nieuwe projecten.

De appartementen hebben oppervlakten tussen 59 m² en 125 m² en zijn een betaalbaar alternatief voor jonge gezinnen en ouderen die willen genieten van de nabijheid van het cultureel en commercieel hart van de stad Antwerpen maar ook vlot bereikbaar zijn via de eigen wagen en het openbaar vervoer. 

Blok A_p883_aline_dames_cam13_hr_20180628-min.jpg

Blok B & blok C

COUR D’HONNEUR (BLOK B)  

Dit gebouw aan de Cellebroedersstraat is genoemd naar de Cour d’Honneur van het paleis van Versailles. De 22 luxueuze appartementen hebben zicht op de prachtige groene binnentuin en stralen dezelfde grandeur uit als het centraal gelegen Hotel du Bois. De oppervlakten variëren tussen 68 m² en 239 m².

 

CELLEBROEDERS (BLOK C) 

Dit gebouw in de Cellebroederstraat is waarschijnlijk een van de meest charmante woonplekken van de historische binnenstad waar hedendaags comfort wordt gekoppeld aan een historisch verleden. In het voormalig klooster van de Cellebroeders of Alexianen, die zich in de 13de eeuw ontfermden over de armen, werden namelijk moderne appartementen gerealiseerd. Door een technisch hoogstandje kon de historische gevel, daterend uit de 19de eeuw, behouden blijven en werd het binnengebied volledig vernieuwd.

Achter de charmante gevel bevindt zich een moderne parel van hedendaagse architectuur en wooncomfort. Dit gebouw omvat maar liefst 14 nieuwbouw appartementen met oppervlakten tussen 63 m² en 98 m². Er werden zowel twee- als drieslaapkamer appartementen gerealiseerd die voldoen aan alle hedendaagse stedelijke normen en verwachtingen. 

p883_aline_dames_cam14_hr_20180628-min_0.jpg

Blok D

 

GAANDERIJ (BLOK D) 

Deze oude gaanderij met zicht op de binnentuin werd op een unieke manier geïntegreerd in het nieuwe woonproject De Dams.

Hier zijn nu 17 appartementen gerealiseerd met oppervlakten tussen 70 m² en 94 m² en op het gelijkvloers een kantoorruimte. 

 

 

VLEUGEL BOGAERT (BLOK E) 

Oorspronkelijk werd deze vleugel geannexeerd in 1925. De school ‘ruilde’ haar klaslokalen aan de Meir, waar de jeugd te veel in aanraking kwam met de ‘harde’ buitenwereld, in voor dit veel rustigere complex in de tuin.

Nu werden hier 9 mooie appartementen gerealiseerd. De oppervlakten van de units starten vanaf 59 m² en gaan tot 124 m². 

blok_d.png

Privéwoning met tuin

sINT-BARBARA GODSHUIS (BLOK F) 

Gebouwd in de zestiende eeuw als godshuisjes voor acht weduwen die Sint-Barbara als patrones vereerden. Later kreeg de tuin ook een kapelletje, dat mee geïntegreerd wordt in het huidige eigendom. In 1951 werd het godshuis, dat toen nog bestond uit drie panden, verkocht aan de Dames van het Christelijk Onderwijs die het inrichtten als kantoor.

Vandaag is het Sint-Barbara Godshuis, net als de private tuin en het naoorlogse gerestaureerde kapelletje, beschermd erfgoed. De privéwoning heeft een woonoppervlakte van 326 m² en 4 slaapkamers. 

f_p883_nv_aline_de_dames_-_godshuizen_cam_b_20190417-min.jpg

Blok G - Hendrick Van Balen Huys

Dit gebouw wordt genoemd naar de bekende Antwerpse schilder Hendrik van Balen (1575 – 1632). Hij kocht het pand in 1605, enkele maanden voor zijn huwelijk met de Antwerpse Margriete Briers, en richtte er zijn atelier in. De leerlingen Gerard Seghers, Antoon Van Dyck en Frans Snyders kwamen er onder anderen over de vloer.

De appartementen hier variëren tussen de 81 m² en 148 m².

 

p883_aline_dames_cam10_hr_20180629-min.jpg

Instapklaar

Enkel nog verhuisdozen uitpakken en genieten!

Aantrekkelijke prijs

Meer huis voor je geld in een goede balans

Dichtbij alles

Een slim gekozen locatie betekent tijd besparen

Fotogalerij

De Dams

Ligging

De Cellebroederstraat is een autoluwe straat die Lange Nieuwstraat verbindt met De Meir, een van de mooiste winkelassen van Vlaanderen. Deze locatie combineert de luxe van het historische en commerciële hart van onze stad met een uitzonderlijke rust en geborgenheid die onvergelijkbaar is.

De Dams

De Dams

Lange Nieuwsstraat / Cellebroedersstraat
2000 Antwerpen
België

51.219438, 4.4123855

De Dams

De Dams

Lange Nieuwsstraat / Cellebroedersstraat
2000 Antwerpen
België

51.219438, 4.4123855